Header Ads

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ SANTIAGO BERNABEU


Αναμφίβολα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και παράλληλα ιστορικά ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης είναι το Σαντιάγο Μπερναμπέου. Η έδρα της βασίλισσας της Ευρώπης αποτελεί, χωρίς υπερβολή, ένα στολίδι για την Ισπανία και ένα τόπο που κάθε ποδοσφαιρόφιλος οφείλει να επισκεφτεί κάποια στιγμή στη ζωή του. Το Estimator.gr βρέθηκε πριν λίγο καιρό στον ποδοσφαιρικό «ναό» της Ισπανικής πρωτεύουσας και παρουσιάζει τις εντυπώσεις του.


Βγαίνωντας από το μετρό στη στάση «Santiago Bernabeu» δεσπόζει επιβλητικό το γήπεδο της Ρεάλ. Η ώρα της αναμέτρησης της Βασίλισσας με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ πλησίαζε, με αποτέλεσμα οι δρόμοι γύρω από το στάδιο να ήταν ασφυκτικά γεμάτοι. Στον περιβάλλοντα χώρο μπορούσε κανείς να αγοράσει κασκόλ και όλων των ειδών ρούχα της Ρεάλ από πλανόδιους πωλητές (όπως δηλαδή και έξω από τα ελληνικά γήπεδα) σε οποιαδήποτε απόχρωση επιθυμούσε. Άσπρα, μοβ, πράσινα, κίτρινα μέχρι και ροζ κασκόλ υπήρχαν με το σήμα της ομάδας του Κριστιάνο Ρονάλντο ή και με τον ίδιο τον CR7.

Πηγαίνοντας προς τα εκδοτήρια λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει ο αγώνας ο κόσμος έξω από τις θύρες ήταν –μάλλον- περισσότερος από αυτόν που βρισκόταν στις κερκίδες. Μάλιστα, το να αργούν να μπουν στο γήπεδο αποτελεί συνήθεια για τους ισπανούς φιλάθλους. Παίρνοντας το φθηνότερο «μαγικό χαρτάκι» για την αναμέτρηση, αξίας μόλις… 45(!) ευρώ κατευθυνθήκαμε προς τη θύρα μας όταν ακούστηκε η πρώτη ιαχή «γκοοολ» από μέσα. Η Ρεάλ είχε ανοίξει το σκορ και εμείς επιταχύναμε για να μη χάσουμε κι άλλο από το παιχνίδι, ενώ οι Ισπανοί συνέχιζαν ατάραχοι να συζητούν έξω από τις θύρες με τα εισιτήρια στα χέρια.
Περνώντας τους ελέγχους των εισιτηρίων αρχίσαμε την άνοδο μας προς το μέρος της κερκίδας που μας αναλογούσε. Όντας, βέβαια, κλασικοί Έλληνες προσπαθήσαμε να καθίσουμε σε κάποιο διάζωμα με εισιτήριο πιο ακριβό από αυτό που είχαμε πριν λίγο αγοράσει χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Ένας από τους εκατοντάδες υπεύθυνους του γηπέδου ήρθε και ευγενέστατα μας είπε ότι η θέση μας ήταν αλλού, πιο ψηλά. Συνεχίσαμε λοιπόν να ανεβαίνουμε με τις κυλιόμενες σκάλες του γηπέδου και φτάσαμε στη θέση μας.


Η οποία βρισκόταν στο τελευταίο πάνω διάζωμα στο πέταλο του γηπέδου. Για να καταλάβει κανείς πόσο ψηλά φτάνει το τελευταίο διάζωμα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου αξίζει να σημειωθεί πως το γήπεδο διέθετε στην οροφή του τεράστιες σόμπες για να ζεσταίνουν τους φιλάθλους. Καθίσαμε, λοιπόν, και αρχίσαμε να παρακολουθούμε το υπόλοιπο πρώτο ημίχρονο που ήταν ένας επιθετικός μονόλογος της Ρεάλ Μαδρίτης (εξ ου και το 4-0 σκορ ημιχρόνου υπέρ της). Χαμηλά, ακριβώς πίσω από την εστία βρίσκονταν οι «οργανωμένοι» της Βασίλισσας. Ήταν όλοι ομοιόμορφα ντυμένοι στα άσπρα και τραγουδούσαν συνθήματα υπέρ της ομάδας του Ζιντάν. Σε αντίθεση με αυτούς στο υπόλοιπο γήπεδο δύσκολα μπορούσε κανείς να βρει άτομα που το ντύσιμο τους μαρτυρούσε ότι πάνε να παρακολουθήσουν κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα. Χωρίς αυτό να σημαίνει, πάντως, ότι δεν υπήρχαν και δίπλα μας άτομα με εμφανίσεις της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και της Ρεάλ Σοσιεδάδ (!) που παρακολουθούσαν δίπλα δίπλα την αναμέτρηση. Κάνοντας εμάς που έχουμε συνηθίσει αλλιώς από την ελληνική πραγματικότητα να απορούμε πως γίνεται κάτι τέτοιο.

Οι σόμπες πάνω στο στέγαστρο

Στο ημίχρονο της αναμέτρησης, με το που αποσύρθηκαν οι ομάδες για τα αποδυτήρια οι εννέα στους δέκα φιλάθλους έβγαλαν από τις τσάντες τους σάντουιτς και άρχισαν να τρώνε κάνοντας μας να απορούμε εκ νέου για ποιο λόγο έχουν μια τέτοια συνήθεια. Η απάντηση, όμως, σε αυτό το ερώτημα δεν άργησε να έρθει. Διψασμένοι αποφασίσαμε να αγοράσουμε δύο μπουκαλάκια νερό από την πωλήτρια που έκανε γύρους στις κερκίδες ζωσμένη με ένα μικρό σακίδιο-ψυγείο πλάτης. Η συμπαθέστατη κοπέλα έβγαλε δύο μπουκάλια, τα άδειασε μέσα σε χάρτινα ποτήρια και μας τα έδωσε για 2 ευρώ (!!!) το ένα. Κάπως έτσι δικαιώθηκαν αμέσως οι Ισπανοί για τη συνήθεια τους να φέρνουν σνακ από το σπίτι τους κι εμείς διώξαμε τελείως τις σκέψεις να αγοράσουμε παράλληλα και κάτι να φάμε.
Στο δεύτερο μέρος η Ρεάλ χαμήλωσε τους ρυθμούς, πράγμα που εκμεταλλεύτηκε η Ρεάλ Σοσιεδάδ κατορθώνοντας να σημειώσει κι εκείνη δύο γκολ. Με τους φιλάθλους της να τα πανηγυρίζουν κανονικότατα ανάμεσα στους Μαδριλένους χωρίς ίχνος φόβου παρεξήγησης. Έτσι, με την αναμέτρηση να πλησιάζει προς το 80ο λεπτό οι πρώτοι φίλοι της Βασίλισσας άρχισαν να φεύγουν από το γήπεδο. Ενώ, μέχρι το σφύριγμα της λήξης δε θα ήταν ψέμα να πούμε πως σχεδόν το μισό γήπεδο είχε αδειάσει παρά το όμορφο θέαμα που πρόσφεραν οι δύο ομάδες. Για την ιστορία το ματς έληξε με το χορταστικό 5-2 υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης και χατ-τρικ του Κριστιάνο Ρονάλντο.


THE ESTIMATOR

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.