Header Ads

ΘΥΤΗΣ Ή ΘΥΜΑ


Πρόσφατα, τον πανικό του κορονοϊού αντικατέστησε η είδηση επίθεσης εις βάρος μίας γυναίκας 34 χρονών με βιτριόλι. Πριν ακόμα βρεθεί ο θύτης, την ώρα που παράλληλα η γυναίκα πάλευε ακόμα στα χειρουργεία για την τελική κατάσταση του δέρματός, του ματιού και της υγείας της, ο πόλεμος που δέχτηκε από κάποια μέσα και από απλούς πολίτες την μετέτρεψαν σε «θύτη».  Αιχμές για το ήθος της και για τον τρόπο με τον οποίο βιοποριζόταν έδιναν και έπαιρναν αφήνοντας την εντύπωση ότι «πήγαινε γυρεύοντας».
Ίσως είμαι από τους τυχερούς, που δεν έχουν πληγωθεί στο παρελθόν αρκετά. Πάντως ότι και αν έκανε η Ιωάννα, στα δικά μου μάτια, είναι απαράδεκτη τέτοια διαπόμπευση. Ο κάθε άνθρωπος έχει μία προσωπική ηθική με την οποία πορεύεται στη ζωή του καθώς προσπαθεί να φτάσει εκεί που ονειρεύεται. Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα σε εμένα με την διαφορετική ηθική να βάλω σε κίνδυνο την υγεία σου. Αν φτάσω σε αυτό το σημείο, η δική μου ηθική ίσως συνδέεται με μία ψυχιατρική αστάθεια.
Ανεξάρτητα με το τι είναι αλήθεια και τι όχι, η κοπέλα αυτή έχει να αντιμετωπίσει στη καινούρια της πραγματικότητα, εκτός από τα προβλήματα υγείας που προέκυψαν από την επίθεση και την χολή κάθε πληγωμένου που θα νιώσει την δικαίωση από μία αδικαιολόγητη πράξη. Το να βγεις από το νοσοκομείο, στο οποίο όσο καιρό ήσουν ασθενής δεν σε άφησαν σε ησυχία δημοσιογράφοι και κανάλια, για να βρεις ένα νέο κύμα διαδικτυακών επιθέσεων από τον κάθε πικραμένο που νιώθει ότι έχει το δικαίωμα να σε βρίσει γιατί πιστεύει ότι ξέρει τι έχει συμβεί και σου αξίζει να το περνάς όλο αυτό, είναι ένας δεύτερος βιασμός. Και αυτός ο δεύτερος βιασμός ίσως είναι πιο σκληρός και δύσκολα αντιμετωπίσιμος από τον πρώτο.
Όποιες και αν είναι οι αιχμές για το ήθος του θύματος, ποτέ κανείς δεν πάει γυρεύοντας για μία επίθεση με τέτοια βαρβαρότητα. Και όποια και αν είναι τα κίνητρα πίσω από αυτή την επίθεση συνεχίζει να είναι αδικαιολόγητη. Οπότε ας μην μετατρέψουμε το θύμα σε θύτη. Άλλωστε η ηθική είναι κάτι ατομικό, και αν δεν ταυτίζεται με την δική σας απλά απομακρυνθείτε, δεν είμαστε όλοι για όλους. 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΙΟΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.